Spring naar content

Noortje, 25

Cerebrale parese

Je zou haar kunnen kennen van Pauw, Een vandaag, Hart van Nederland, NOS of van haar uitgesproken tweets. Want op haar mondje gevallen is ze zeker niet. Ze trekt graag aan de bel, laat van zichzelf horen – of je het nu wil horen of niet – en zorgt dat heel Nederland toegankelijker wordt voor mensen met een handicap.

Ontmoet Noortje, de social media queen. Want socials gebruikt ze om aan Nederland te laten horen dat het beter kan, nee, beter móet in ons land als het aankomt op toegankelijkheid voor mensen met een handicap. Maar ook Noortje is zoveel meer dan alleen haar beperking.

Noortje ervaart heel veel vooroordelen. Zo krijgt ze vaker te maken met mensen die denken dat ze ‘iets niet kan’, omdat ze in een rolstoel zit. Het ergste voorbeeld? In een restaurant geen menukaart aangeboden krijgen, omdat de bediende er vanuit gaat dat ze niet kan lezen. Ze heeft dan misschien een handicap, maar dat betekent nog niet dat ze helemaal niks kan. Ze wil dat mensen verder kijken dan de handicap, dat ze kijken naar de persoon achter de handicap.

Ze snapt overigens ook dat ze niet constant moet roepen wat beter kan, want dan wordt ze zuur, aldus Noortje. Daarom heeft ze nog zoveel meer dingen te doen in het leven, waaronder met haar hondjes de natuur in. Want daar kan ze echt even alles vergeten én gewoon Noortje zijn.

Noortje hoort bij de club waar jij ook bij hoort.

"Kijk eens naar de mens achter de handicap"