Spring naar content

Mark, 38

Autisme

“We krijgen een kindje!” is het eerste dat Mark zegt. Iets wat van zijn hart moet, zo te horen. Hij deelt het met iedereen die het wil horen, apetrots als ‘ie is. 38, woont in Roosendaal en is niet altijd die trotse en open persoon geweest. Mark heeft autisme én heeft dat pas 5 jaar geleden ontdekt. In die vijf jaar heeft hij veel geleerd over zichzelf en vielen heel veel puzzelstukjes op zijn plek.

Mark vindt het jammer dat mensen verkeerd kijken naar autisme. Men kent alleen het bekende beeld van bijvoorbeeld Rainmen. Terwijl een autist natuurlijk ook gewoon een persoon is. Mark vertelt wat autisme voor hem is: “Ik krijg alle prikkels binnen, ik heb geen filter. Daardoor ben ik aan het einde van de dag een stuk meer moe dan anderen, dan jij.”

Vraag Mark waar hij in is geïnteresseerd en hij somt een hele lijst op. Het een nog interessanter dan het ander, vaak ook zo omdat een gemiddelde leek helemaal niks van de materie snapt of er nog nooit van heeft gehoord. “Als je het onderzoekt, weet je nog niks,” want hoe meer je weet, hoe meer je beseft dat je eigenlijk niks weet. Welke onderwerpen? “Het hele leven. De geschiedenis. De natuur. De biologie. De scheikunde én dan ook de chemie. En als we dan helemaal tot op detail gaan, dan hebben we nog de kleine factoren van zwaartekracht én licht.” Je kan daarmee stellen dat Mark een heel breed spectrum heeft aan interesses. Eigenlijk is dat nog een understatement. Maar juist dat is de persoonlijkheid van Mark.

Mark hoort bij de club van Roosendaal. De club waar jij ook bij hoort.

"Zelfs als je iets onderzoekt, weet je eigenlijk nog niks"