Spring naar content

Ria & Rein

Dementie

In 2017 werd de diagnose dementie bij Rein gesteld. Het ging jarenlang goed, tot vorig jaar. Het laatste jaar is de dementie van Rein heel erg verergerd, wat bij zijn vrouw Ria zo onderhand paniek begint te veroorzaken. Hun omgeving ziet dit ook gebeuren, maar denken eigenlijk dat het niet zo ernstig is.

Het ergste aan alles? Dat vindt Ria het onbegrip voor Rein’s situatie. “Ik snap dat andere mensen het niet begrijpen, het is ook een heel complexe ziekte natuurlijk. Ik heb het zelf nog steeds wel eens, dat je boos wordt om dingen terwijl je weet dat hij er niks aan kan doen. Dan roep ik “Schiet eens op!” of “Kijk eens uit” en later denk ik dan: waarom zeg ik dat nou? Want ik weet gewoon dat hij het niet snapt.” Anderen zouden daar net zo goed over moeten nadenken als Ria, maar dat gebeurt nog niet genoeg. Maar Ria maakt dan ook van dichtbij mee hoe snel Rein aftakelt, waar anderen dat niet zien. “Dan zeggen ze dat hij nog goed kan praten en dat ze het wel mee vinden vallen. Maar als ik dan alleen met hem ben, is hij weer heel anders. Dat is het meest frustrerende aan dit alles, dat je niet gehoord wordt.” Of hun omgeving het helemaal begrijpt, is dus maar de vraag.

Rein vindt alles wat er over hem gezegd wordt veel verder gaan dan hij zelf voelt, zwaar overdreven zelfs. Hij heeft er, zoals hij zelf zegt, amper last van – als hij het überhaupt al door heeft. Dat betekent niet dat hij het niet erg vindt voor Ria, die soms uit wanhoop niet meer weet wat ze moet. Gelukkig kunnen ze elkaar nog altijd vinden in twee dingen: kamperen en spelletjes spelen. Kamperen deed Rein al vanaf jongs af aan, dus daar heeft hij ondanks zijn dementie nog steeds goede herinneringen aan. Op deze vakanties ontdekten ze Scrabble, en dat heeft Ria geweten. “We hebben soms wel nachten doorgespeeld, want het moest en zou af”, grapt ze. “Maar het is zo fijn dat vooral Rein daar nog zo blij van wordt.” Rein zit in het Odensehuis in Roosendaal, een inloophuis voor mensen met dementie, waar hij kan Scrabbelen zoveel hij maar wil. “Elke ochtend komt er iemand privé met hem Scrabbelen, omdat ze merken dat het hem zo goed doet.”

Ze tikt haar man nog even aan. “We redden het zo nog wel, hè?” Rein antwoordt met een knipoog en een kleine glimlach: “Denk het wel.”

Ria & Rein horen bij de Club van Roosendaal.
De club waar jij ook bij hoort.

"Ik zeg wel eens dingen tegen hem en dan denk ik: waarom doe ik dat nou, hij kan er niks aan doen."