Spring naar content

Annegien

Mantelzorger

Zodra de goedlachse Annegien begint te vertellen met haar fijne, zachte stem, heeft ze ons in de houdgreep. De liefde straalt van haar af en dat blijkt ook uit haar verhaal. Annegien is namelijk een aantal jaar geleden mantelzorger geworden van haar man, die na twee herseninfarcten hulpbehoevend werd. Dat doet ze uit liefde, maar het heeft haar hele leven wel op z’n kop gezet. “Er viel ineens zóveel weg. We deden samen de zaak, we reisden veel en we fietsten en wandelden erop los, maar dat kon allemaal niet meer.”

Voor Annegien wordt het dan ook nooit meer zoals het was. “Het is nu altijd met zorg. Altijd de rollator in de auto, uit de auto. Dan kijk ik wel eens naar de buren en die gaan er lekker op uit met de fiets… en dan krijg ik toch wel heimwee naar vroeger.” Ze heeft ondertussen geaccepteerd dat het gewoon anders is nu dan toen, ze kan er simpelweg niks aan veranderen. Waar ze wél nog steeds tegenaan loopt, is het onbegrip dat mensen hebben voor háár situatie. Annegien ging eerst helemaal in haar man op, in de zorg voor hem, maar daardoor ging ze er zelf aan onderdoor. Ze vond een weg waardoor ze haar man wel eens een dag of twee alleen kan laten, dan nemen de buren en de kinderen even de zorg over. “Maar als ik dat dan vertel tegen mensen die ik tegenkom, dan roepen ze vol verbazing: ‘Huh?! Hoe kun je je man dat nou aandoen?’. Dan stuit je op zoveel onbegrip, want zij weten niet hoe zwaar mantelzorg kan zijn.” Niet iedereen snapt dat ze soms ook tijd voor zichzelf nodig heeft.

Gelukkig kan ze ook op andere manieren even ontkomen aan de lasten die mantelzorg met zich meebrengt. Annegien houdt er namelijk van om alles vast te leggen op beeld, van foto tot video. Zo maakt ze video’s van bruiloften, partijtjes en van de natuur waar ze komt. “Ik kan daar helemaal mijn ei in kwijt en ik kan eventjes de zorg loslaten, al is het maar voor een kwartiertje.” Door deze video’s heeft ze heel veel herinneringen die ze erbij kan pakken, waar ze even op terug kan kijken en waar ze van kan genieten – er is immers de afgelopen jaren veel veranderd voor Annegien. “De mooiste video die ik heb gemaakt ging over het leven van mijn zoon, die helaas uit het leven is gestapt. Het verwerken van die beelden was voor mij precies het rouwproces dat ik nodig had.” Die herinneringen, daar zal Annegien altijd aan vast blijven houden.

Annegien hoort bij de Club van Roosendaal.
De club waar jij ook bij hoort.

"Ik heb geleerd dat je een weg moet zoeken, waarin je ook zelf voldoening kan vinden"